Dubieuze debiteur

Een klein bouwbedrijf heeft te maken met een lastige vordering. De klant weigert niet alleen te betalen, maar komt zelfs met een tegenclaim. Het gaat om behoorlijke bedragen. De ondernemer twijfelt. Moet hij tot incasso over gaan? Wat is het risico dat hij zijn verlies vergroot?

De klant stuurde zelfs een tegenvordering ...

Het bouwbedrijf had de klant een betalingsherinnering gestuurd maar de klant weigerde om de openstaande facturen te voldoen. Sterker nog, hij stuurde een tegenvordering: het bouwbedrijf zou hem schade hebben berokkend en hij eiste vergoeding.

Een dubbele strop voor de ondernemer. De facturen niet inbaar en geld toeleggen.

De ondernemer is ervan overtuigd dat het werk goed is uitgevoerd. Maar hij kan niet goed inschatten hoe het zit met die tegenvordering.

Moet hij nu een incassobureau inschakelen? En een advocaat? Die zijn duur. Wat als hij die moet betalen en de klant de zaak wint? Dat zou een driedubbele strop betekenen. En ondertussen moet hij wel de rekeningen aan zijn eigen leveranciers voldoen, ook voor de materialen die gebruikt zijn voor de bewuste klant.

Het gaat om echt geld, plus hij kan het risico op nog meer verlies niet goed inschatten.

Wat is wijsheid, wel of geen incasso?

In een oriënterend gesprek deelt de ondernemer zijn zorg met mij. We spreken af dat ik op no cure, no pay-basis zal onderzoeken wat hij het beste kan doen.

Na een korte duik in de bedrijfsadministratie heb ik alle gegevens in handen en reconstrueer ik de gang van zaken, zowel van het verloop van de werkzaamheden als van de communicatie met de klant. Bedragen, agendadata, correspondentie.

Mij is al snel duidelijk dat de claim van de klant dubieus is.

Zo heeft hij bijvoorbeeld tijdens de werkzaamheden nooit iets gezegd over schade. De onderbouwing van zijn tegenvordering blijkt niet sterk. Verschillende argumenten zijn tamelijk zwak en het enkele houtsnijdende argument kan ik op basis van de verzamelde gegevens goed weerleggen.

Ik zoek een goede jurist en leg de zaak in detail voor. Is onze positie verdedigbaar voor de rechter of niet? Zijn advies is positief.

Ik leg de ondernemer de opties voor, met bijbehorend overzicht van kosten en risico's. We besluiten door te zetten en een goede gerechtsdeurwaarder te vragen om een dwangbevel tot betaling te sturen.

De einduitkomst: de klant voldoet de volledige rekening.

Zonder tussenkomst van de rechter. En inclusief alle bijkomende kosten.

© 2012 - 2020 Sjoerd Hoekstra | Contact Realisatie door Afslag2